Ouderen adviseurs

Wat kunnen de vrijwillige ouderen adviseurs voor u betekenen?

Onze vereniging heeft heel veel vrijwilligers op allerlei gebied, maar de Ouderenadviseurs zijn eigenlijk niet zo bekend. Niet iedereen is op de hoogte, wat Ouderenadviseur eigenlijk inhoud. Wat is hun taak, wie kan hun om hulp vragen en op welk gebied? Hebben ze hiervoor een opleiding gehad? Wat  is hun specialiteit? Vragen die mij ook bezig hielden, dus ik ben op bezoek geweest bij de 3 Ouderenadviseurs van onze vereniging en ben veel wijzer geworden. Hieronder stellen zij zich aan u voor en vertellen van de hoed en de rand.


Heleen Somfoord

Heleen is altijd actief geweest, bijna 21 jaar als wijkverpleegkundige in Beneden Leeuwen en daarna heeft ze haar loopbaan voortgezet bij de gezondheidszorg bij de GGD in de Overbetuwe. In de buurt van Herveld waar Heleen geboren is. Tijdens haar loopbaan, heeft ze daarnaast veel vrijwilligerswerk gedaan, voor het Rode Kruis en andere organisaties. In 2018 is ze gestopt met haar werk en daarna is ze zich gaan in zetten voor de Seniorenvereniging. Heleen vertelt; gelukkig gaat het met de meeste ouderen goed. Ze blijven graag zo lang mogelijk zelfstandig wonen en tot op hoge leeftijd actief op alle gebied. Maar toch kan het zijn dat je zomaar hulp nodig hebt. Met het klimmen der jaren kunnen de leefomstandigheden veranderen, de mobiliteit kan afnemen door ziekte, of door een ingrijpende gebeurtenis, zoals het verliezen van je partner, dan kun je in een isolement terecht komen. Eenzaamheid ligt op de loer, omdat de sociale contacten wegvallen en de structuur van de dag veranderd. Dan kunnen er vragen zijn over bijv. het aanpassen van de woning, mobiliteit, sociale contacten enz. Wij gaan uit van de eigen kracht van de oudere, de regie in eigen hand laten houden. Wij vragen wat heb je nodig, wat kun je zelf nog en van daaruit zoeken we een oplossing, zegt Heleen. Ze heeft veel affiniteit met problemen rond de zorg en het welzijn van de senioren en altijd veel contacten gehad met allerlei organisaties in de regio, dus kan daar ze goed in adviseren.

Zo gauw het kan gaat ze deelnemen aan de speciale training Ouderenadviseur, die gegeven wordt door KBO Brabant in Den Bosch. Heleen heeft nog een oproep voor Flexibele vrijwilligers, die af en toe iemand willen begeleiden naar de Seniorenvereniging, of met iemand willen gaan wandelen die in een rolstoel zit, of een spelletje willen doen, dus niet op vaste tijden daar is behoefte aan. Zijn er ouderen die dat graag willen doen dan kunnen zich melden bij Heleen. 

Heleen kunt u bereiken op het telefoon nummer: 06-10600601

Heleen Somfoord

Mari Heerkens 

Mari Heerkens in 1948 geboren in het Brabantse land heeft altijd gewerkt als Psychiatrische verpleegkundige en hij is meer dan 20 jaar coördinator geweest in het huis op de Hucht, voor mensen die wonen in beschermde woonvormen. Dat heeft hij altijd met plezier gedaan en het ook nooit als een last of zwaar ervaren. Mari heeft jaren de Buurtbus gereden en geholpen bij Leones en wie kent hem niet als de geluidsregelaar bij het koor “Trug in de Ted”. Mari heeft 1,5 jaar geleden de cursus gevolgd, maar nog niet veel hulpvragen gehad van de senioren of anderen voor advies. Ik denk toch zegt hij, dat wij nog niet voldoende bekendheid hebben en dat de mensen niet weten met welke vragen ze bij ons terecht kunnen. Dat kan heel divers zijn, ik ben geen specialist op een bepaald gebied, maar kan de mensen helpen met allerlei vragen waar ze tegenaan lopen. Wij hebben ook contact met elkaar en met veel instanties die hulp kunnen bieden. Maar we wij moeten eerst de hulpvraag helder zien te krijgen. De problematiek die er is uitdiepen met daaraan gekoppeld de vraag, wat wil je – wat kun je zelf nog? Daarna maak je een soort stappenplan waar de mensen mee geholpen zijn. Waar kunnen ze de hulp halen, wij verwijzen dan door, bijv. naar Vraagwijzer of ergens anders naar toe en we blijven het volgen. We hebben graag een terugkoppeling of ze geholpen zijn.

De hulp van de ouderenadviseur is laagdrempelig en door het vrijwillige karakter kunnen we soms meer tijd en aandacht aan iemand besteden. Mari staat voor u klaar met een luisterend oor.                                                                                              

Mari kunt u telefonisch bereiken op nummer: 0487-591929

Mari Heerkens

Harry van Oijen 

Harry is sinds kort als Ouderenadviseur bij onze vereniging gekomen, maar hij is geen onbekende op dit gebied. Harry geboren in 1948 in Boven Leeuwen, heeft jaren in Wamel gewoond, waar hij als kok in het verzorgingstehuis St. Henricus gewerkt heeft. Bovendien heeft hij in vele Besturen gezeten en is hij lange tijd vrijwilliger geweest, bij de Zonnebloem.  Harry is al vanaf 2007 ook ouderenadviseur bij de seniorenvereniging Wamel. Hij kan veel anekdotes vertellen, over de hulpvragen die hij reeds behandeld heeft. Hij vertelt dat de Ouderenadviseurs ook veel samenwerken met de Stichting Meerwaarde en Sociom van de Gemeente West Maas en Waal. De aanvragen komen van de Seniorenvereniging maar soms ook via de Vraagwijzer. Je krijgt bijv. een vraag; Harry ik ben niet meer mobiel, hoe zit het met taxivervoer, dan verwijs ik door. Als er een keukentafelgesprek plaats moet vinden met de Gemeente voor huishoudelijke hulp, dan zeggen wij waar men op moeten letten en welke vragen belangrijk zijn. Je bent een opstap om naar de goede instantie door te verwijzen. Harry wil ook graag een verbindende schakel zijn om u te helpen, met zijn ervaring zal dit zeker lukken.

Harry kunt u telefonisch bereiken op nummer: 06-34515523

Harry van Ooijen

Voorbeelden waarbij de ouderenadviseur u kan helpen:

Hoe regel ik huishoudelijke hulp via de Gemeente?

Kom ik in aanmerking voor een traplift?

Hoe kan ik nieuwe contacten leggen?

Hoe werkt de Regiotaxi?

Kortom de Ouderenadviseur heeft trucs en tips om u te helpen!

Met vriendelijke groet,