Ouderen adviseurs

Wat kunnen de vrijwillige ouderen adviseurs voor u betekenen?

Onze vereniging heeft heel veel vrijwilligers op allerlei gebied, maar de Ouderenadviseurs zijn eigenlijk niet zo bekend. Niet iedereen is op de hoogte, wat Ouderenadviseur eigenlijk inhoud. Wat is hun taak, wie kan hun om hulp vragen en op welk gebied? Hebben ze hiervoor een opleiding gehad? Wat  is hun specialiteit? Vragen die mij ook bezig hielden, dus ik ben op bezoek geweest bij de  Ouderenadviseurs van onze vereniging en ben veel wijzer geworden. Hieronder stellen zij zich aan u voor en vertellen van de hoed en de rand.


Heleen Somfoord

Heleen is altijd actief geweest, bijna 21 jaar als wijkverpleegkundige in Beneden Leeuwen en daarna heeft ze haar loopbaan voortgezet bij de gezondheidszorg bij de GGD in de Overbetuwe. In de buurt van Herveld waar Heleen geboren is. Tijdens haar loopbaan, heeft ze daarnaast veel vrijwilligerswerk gedaan, voor het Rode Kruis en andere organisaties. In 2018 is ze gestopt met haar werk en daarna is ze zich gaan in zetten voor de Seniorenvereniging. Heleen vertelt; gelukkig gaat het met de meeste ouderen goed. Ze blijven graag zo lang mogelijk zelfstandig wonen en tot op hoge leeftijd actief op alle gebied. Maar toch kan het zijn dat je zomaar hulp nodig hebt. Met het klimmen der jaren kunnen de leefomstandigheden veranderen, de mobiliteit kan afnemen door ziekte, of door een ingrijpende gebeurtenis, zoals het verliezen van je partner, dan kun je in een isolement terecht komen. Eenzaamheid ligt op de loer, omdat de sociale contacten wegvallen en de structuur van de dag veranderd. Dan kunnen er vragen zijn over bijv. het aanpassen van de woning, mobiliteit, sociale contacten enz. Wij gaan uit van de eigen kracht van de oudere, de regie in eigen hand laten houden. Wij vragen wat heb je nodig, wat kun je zelf nog en van daaruit zoeken we een oplossing, zegt Heleen. Ze heeft veel affiniteit met problemen rond de zorg en het welzijn van de senioren en altijd veel contacten gehad met allerlei organisaties in de regio, dus kan daar ze goed in adviseren.

Zo gauw het kan gaat ze deelnemen aan de speciale training Ouderenadviseur, die gegeven wordt door KBO Brabant in Den Bosch. Heleen heeft nog een oproep voor Flexibele vrijwilligers, die af en toe iemand willen begeleiden naar de Seniorenvereniging, of met iemand willen gaan wandelen die in een rolstoel zit, of een spelletje willen doen, dus niet op vaste tijden daar is behoefte aan. Zijn er ouderen die dat graag willen doen dan kunnen zich melden bij Heleen. 

Heleen kunt u bereiken op het telefoon nummer: 06-10600601

Heleen Somfoord


Voorbeelden waarbij de ouderenadviseur u kan helpen:

Hoe regel ik huishoudelijke hulp via de Gemeente?

Kom ik in aanmerking voor een traplift?

Hoe kan ik nieuwe contacten leggen?

Hoe werkt de Regiotaxi?

Kortom de Ouderenadviseur heeft trucs en tips om u te helpen!

Met vriendelijke groet,